Tarihçe


DEÜ Denizcilik Fakültesi İzmir’de denizcilik eğitimine yönelik olarak Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde 1982 yılında Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu adıyla kurulan ilk yüksek öğretim kurumudur ve ana amacı Türk denizcilik sektörünün nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamaktır. Kurum 31.10.2009’da Bakanlar Kurulu kararıyla Denizcilik Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Fakültenin eğitim dili İngilizcedir ve zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı mevcuttur. Fakülte 2002 yılından bu yana kesintisiz olarak İtalya merkezli belgelendirme kuruluşu RINA onaylı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahiptir.

Yükseköğretim Kurumu Başkanlığının 10.03.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Makine Bölümüne 2006-2007 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alınması, zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı açılması, öğretim dilinin İngilizce olması konusu karara bağlanmıştır. Eğitim planı Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Gemiadamları Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW) Uluslararası Sözleşmesi A-III/1 ve A-III/2 gereklerini mühendislik disiplini kapsamında içermektedir. “Uzakyol Vardiya Mühendisi” eğitimi için zorunlu olan IMO standartlarına göre onaylanmış ve yetkilendirilmiş bulunan bölümde eğitim Tınaztepe ve Urla yerleşkelerinde sürdürülmektedir.

Mezunlar “Gemi Makineleri İşletme Mühendisi” ünvanını alırlar ve Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Gemiadamları Sınav Merkezi tarafından düzenlenen Uzakyol Vardiya Mühendisliği sınavında başarılı olanlar “Uzakyol Vardiya Mühendisi” yeterliliği ile ulusal ve uluslararası ticaret gemilerinde çalışmaya hak kazanırlar.

DEÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde 2011-2012 eğitim öğretim yılında Amerika Birleşik Devletleri Maine Maritime Academy ile Uluslararası Ortak Lisans Programları başlatılmıştır.

Program müfredatı STCW Uluslararası Sözleşmesi’nde yapılan değişiklikler göz önüne alınarak güncellenmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Anabilim Dalında Deniz Ulaştırma Sistemleri Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora programları bulunmaktadır.